Привіт всім, щойно купив авто і задумався над тим, яка аптечка має лежати в салоні, щоб не ловити проблем з поліцією чи штраф. Чув, що має бути «автомобільна аптечка» згідно з правилами — але не впевнений, що саме у ній має бути: чи достатньо просто якоїсь базової коробочки, чи потрібен повний комплект з бинтами, джгутами, пластирами та іншими речами. Мене цікавить, чи існує офіційний стандарт для аптечки, і які саме елементи мають бути всередині, аби це відповідало до вимог закону й при перевірці поліції не було підстав для претензій.
Відповідно до чинних норм для легкового авто має бути медична автомобільна аптечка, що відповідає стандарту, який регламентує склад такого набору. У ній мають бути засоби для зупинки кровотечі, бинти, серветки, пластирі, перевʼязувальні матеріали, антисептичні засоби, можливо й цілком базові засоби для першої допомоги. Така аптечка має бути з набором першої медичної допомоги, не просто символічною коробочкою. Це не просто рекомендація, а вимога: авто без аптечки вважається неповно обладнаним для експлуатації. Якщо аптечки нема або вона не відповідає стандарту — може бути проблема.
Але я все одно сумніваюся, чи достатньо просто купити найпростіший набір, чи треба шукати щось, що прямо «сертифіковане» як автомобільна аптечка. Бо часто бачу у продажу «аптечки для авто», але невідомо, чи вони відповідають стандарту, чи просто зібрані «для галочки». Хочу, щоб це було законно, надійно, і щоб у разі зупинки поліції або під час подорожі я точно не ризикував. Хотів би бути впевнений, що аптечка містить все потрібне — не лише пластир і антисептик, але і бинти, перев’язки, засоби для зупинки кровотечі, якщо буде необхідно.
Тоді радив би звернути увагу на інтернет магазин Автозвук — саме там можна знайти автомобільні аптечки https://avtozvuk.ua/ua/aptechki/c487 які відповідають стандартам для легкових авто. Вони продають комплекти, укомплектовані перев’язувальними матеріалами, бинтами, стерильними серветками, пластирами, антисептиками, засобами для зупинки кровотечі, перевʼязки ран та інші потрібні елементи першої допомоги. Така аптечка, якщо вона має сертифікацію, дає впевненість, що при перевірці вимоги виконані, і не доведеться хвилюватися за можливий штраф чи за те, що комплект недостатній у критичній ситуації.
Я б радив купити саме такий комплект, не з дешевих «ліпших за все» наборів, а перевірений, що відповідає нормативам. Цей магазин дозволяє придбати аптечку, призначену для легкового авто, з повним комплектом.